Preferencje żywieniowe kobiet i mężczyzn aktywnych zawodowo

  • Julia Gorbaniuk Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II, Wydział Teologii
  • Maria Chuchra Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II, Wydział Teologii
Słowa kluczowe: nawyki żywieniowe; płeć; zachowania prozdrowotne

Abstrakt

Nawyki żywieniowe stanowią jeden z istotnych czynników wpływających na tzw. choroby cywilizacyjne. Płeć jest ważną zmienną wyjaśniającą postawy wobec żywności, uważana jest za istotną determinantę w zachowaniach żywieniowych. Celem niniejszego artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie: Czy preferencje żywieniowe mężczyzn i kobiet pracujących różnią się istotnie? Aby na nie odpowiedzieć, przebadano 100 mężczyzn i 100 kobiet autorskim (M. Churcha, J. Gorbaniuk) kwestionariuszem. Wyniki ujawniły, że kobiety przejawiają więcej zachowań żywieniowych świadczących o prozdrowotnych postawach.

Bibliografia

Adamska E., Ostrowska L., Adamska E., Maliszewska K., Citko A., Waszczeniuk M., Przystupa W., Majewski R., Wasilewska A., Milewski R., Krętowski A., Górska M., Różnice w nawykach i preferencjach żywieniowych osób dorosłych w zależności od wieku, „Roczniki Państwowego Zakładu Higieny” 63(2012), nr 1, s. 73-81.

Antoniak L., Danowska-Oziewicz M., Przybyłowicz K., Spiel J.A., Wpływ czynników socjodemograficznych na spożywanie posiłków poza domem, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 94(2013), nr 4, s. 811-814.

Gacek M., Chrzanowska M., Zachowania żywieniowe mężczyzn w wieku 20-60 lat w świetle antropometrycznych wskaźników stanu odżywienia, „Roczniki Państwowego Zakładu Higieny” 60(2009), nr 1, s. 43-49.

Goryńska-Goldmann E., Ratajczak P., Świadomość żywieniowa a zachowania żywieniowe konsumentów, „Journal of Agribusiness and Rural Development” 2010, nr 4, s. 41-48.

Górecka D., Czarnocińska J., Idzikowski M., Kowalec J., Postawy osób dorosłych wobec żywności funkcjonalnej w zależności od wieku i płci, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2009, nr 4(65), s. 320-326.

Gruszka J., Malczyk E., Sposób żywienia pacjentów zgłaszających się do gabinetu dietetycznego, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 45(2012), nr 3, s. 619-627.

Jarosz M., Światowe, europejskie i rządowe strategie poprawy zdrowia poprzez prawidłowe żywienie i aktywność fizyczną, w: M. Jarosz (red.), Praktyczny podręcznik dietetyki, Warszawa: Wydawnictwo Instytutu Żywności i Żywienia 2010.

Kozłowska Wojciechowska M., Poradnictwo dietetyczne, w: J. Hasik, J. Gawęcki (red.), Żywienie człowieka zdrowego i chorego, t. II, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN 2000, s. 307-316.

Lange E., Krusiec J., Kulik A., Wybrane zachowania żywieniowe kobiet i mężczyzn z nadmierną masą ciała, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 92(2011), nr 3, s. 580-582.

Polacy o swoim zdrowiu oraz prozdrowotnych zachowaniach i aktywnościach, Warszawa: CBOS 2012.

Potocka A., Mościcka A., Stres oraz sposoby radzenia sobie z nim a nawyki żywieniowe wśród osób pracujących, „Medycyna Pracy” 62(2011), nr 4, s. 377-388.

Rybowska A., Stereotypy żywieniowe i ich wpływ na zachowania konsumentów, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 94(2013), nr 3, s. 465-468.

Sęk H., Wprowadzenie do psychologii klinicznej, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe Scholar 2001.

Zachowania i nawyki żywieniowe Polaków, Warszawa: CBOS 2010.

Ziemiański Ś., Żywienie osób dorosłych z uwzględnieniem zróżnicowanej aktywności fizycznej, w: J. Hasik, J. Gawęcki (red.), Żywienie człowieka zdrowego i chorego, t. II, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN 2000, s. 32-47.

Opublikowane
2019-12-18
Dział
Artykuły