Poznanie Sarmacji – zrozumienie czy odczucie?

  • Arkadiusz M. Stasiak Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II, Wydział Nauk Humanistycznych

Bibliografia

Chrzanowski T., Sarmatyzm – mity dawne i współczesne, w: tenże, Wędrówki po Sarmacji europejskiej. Eseje o sztuce i kulturze staropolskiej, Kraków: Znak 1988, s. 7-29.

Cynarski S., Sarmatyzm – ideologia i styl życia, w: Polska XVII wieku. Państwo, społeczeństwo, kultura, red. J. Tazbir, Warszawa: Wiedza Powszechna 1977, s. 247-271.

Dumanowski J., Kwestia smaku. Kulinarne fascynacje oświecenia, w: Przyjemność w kulturze epoki rozumu, red. T. Kostkiewiczowa, Warszawa: Wydawnictwo DiG 2011, s. 181-193.

Dumanowski J., „Smażenie różnych konfektów”. Nowy obraz kuchni staropolskiej?, w: Historia naturalna jedzenia. Między antykiem a XIX wiekiem, red. B. Możejko, Gdańsk: MHMG 2012, s. 212-219.

Müller W., Epoka baroku i sarmatyzmu, w: Uniwersalizm i swoistość kultury polskiej, red. J. Kłoczowski, t. I, Lublin: RW KUL 1989, s. 217-239.

Stasiak Arkadiusz M., Patriotyzm w myśli konfederatów barskich, Lublin: TN KUL 2005.

Staszewski J., O apogeach kultury sarmackiej i periodyzacji XVIII stulecia, w: Między barokiem a oświeceniem. Apogeum sarmatyzmu. Kultura polska drugiej połowy XVII wieku, red. K. Stasiewicz, S. Achremczyk, Olsztyn: Ośrodek Badań Naukowych im. W. Kętrzyńskiego 1997, s. 7-12.

Tazbir J., Sarmatyzm a barok, „Kwartalnik Historyczny” 76(1969), nr 4, s. 815-829.

Zajączkowski A., Główne elementy kultury szlacheckiej w Polsce. Ideologia a struktury społeczne, Wrocław: Ossolineum 1961.

Zajączkowski A., Szlachta polska. Kultura i struktura, Warszawa: Semper 1993.

Opublikowane
2019-10-24
Dział
Artykuły przeglądowe