The Whistle Stop Café as a challenge to the Jim Crow bipartition of society in Fannie Flagg’s Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Café

  • Urszula Niewiadomska-Flis Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II, Wydział Nauk Humanistycznych
Słowa kluczowe: Fannie Flagg; Smażone zielone pomidory; Amerykańskie Południe; relacje rasowe; Ku Klux Klan (KKK); zacisze domowe; branża gastronomiczna; restauracje oraz kawiarnie; spożywanie jedzenia; „trzecie miejsce”; grill

Abstrakt

Kawiarnia Whistle Stop jako sprzeciw wobec rasowego podziału w powieści Fannie Flagg Smażone zielone pomidory

Porządek społeczny Amerykańskiego Południa, oparty na supremacji białych oraz podporządkowaniu kobiet, znajduje odzwierciedlenie w przestrzeni kawiarni w powieści Fannie Flagg Smażone zielone pomidory. Tytułowa kawiarnia prowadzona przez dwie białe kobiety, Idgie Threadgoode i Ruth Jamison, staje się miejscem kontestacji właśnie tego porządku społecznego. Na początku lat 30. XX w. Idgie i Ruth, główne bohaterki powieści Flagg, wyprowadzają się ze swoich domów, aby zamieszkać razem na tyłach kawiarni, która będzie działać do 1969 r. Decyzja, aby otworzyć kawiarnię, ma podwójne znaczenie: bohaterki odrzucają / wykraczają poza przynależność do zacisza domowego, społecznie przypisywanego kobietom, ponadto – w czasach gdy prawa „Jim Crow” regulowały zinstytucjonalizowaną segregację rasową – postępują zgodnie z empatyczną wrażliwością społeczną, nakazującą im pomagać zarówno uciskanym czarnoskórym, jak i ubogim białym mieszkańcom miasteczka. Prowadzenie kawiarni pozwala Idgie i Ruth negocjować i na nowo zdefiniować własną tożsamość w kontekście sprzeciwu wobec ucisku rasowego oraz męskiej dominacji nad kobietą.

Bibliografia

Abel, Elizabeth. Signs of the Times: the Visual Politics of Jim Crow. Berkley: University of California Press, 2010. Print.

Barbas, Samantha. “Just Like Home: ‘Home Cooking’ and the Domestication of the American Restaurant.” Gastronomica: The Journal of Food and Culture 2.4 (Fall 2002): 43–52. Print.

Beardsworth, Alan and Teresa Keil, ed. Sociology on the Menu: An Invitation to the Study of Food and Society. London and New York: Routledge, 1997. Print.

Bell, David, and Gill Valentine. Consuming Geographies: We Are Where we Eat. London: Routledge, 1997. Print.

Cooley, Angela Jill. “‘Eating with Negroes’: Food and Racial Taboo in the Twentieth-Century South.” Southern Quarterly 52.2 (Winter 2015): 69–89. Print.

Cooley, Angela Jill. “‘The Customer is Always White’: Food, Race, and Contested Eating Space in the South.” The Larder: Food Studies Methods from the American South. Ed. John Edge, Elizabeth Engelhardt, and Ted Ownby. Athens: the University of Georgia Press, 2013. 240–272. Print.

Cooley, Angela Jill. To Live and Dine in Dixie: Foodways and Culture in the Twentieth-Century South. PhD dissertation. Tuscaloosa, Ala. : University of Alabama Libraries, 2011. date of access: September 10, 2015. http://purl.lib.ua.edu/41216

Douglas, Mary. “Deciphering a Meal.” Daedulus 101.1 (Winter 1972): 61–81. Print.

“Fannie Flagg Books.” http://fannieflaggbooks.com/ Penguin Random House, 2016. date of access: 12 July, 2016.

Flagg, Fannie. Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Café. 1987. New York: McGraw-Hill Book Company, 1988. Print.

George, Rosemary. The Politics of Home: Postcolonial Relocations and Twentieth-Century Fiction. Cambridge and New York: Cambridge University Press, 1996. Print.

Grubb, Alan. “House and Home in the Victorian South: The Cookbook as Guide.” In Joy and In Sorrow: Women, Family, and Marriage in the Victorian South, 1830—1900. Ed. Carol Bleser. New York: Oxford UP, 1991. 154–175. Print.

Hale, Grace Elizabeth. Making Whiteness: The Culture of Segregation in the South, 1890–1940. New York: Pantheon, 1998. Print.

Hoelscher, Steven. “Making Place, Making Race: Performances of Whiteness in the Jim Crow South” Annals of the Association of American Geographers 93.3 (September 2003): 657–686. Print.

Horowitz, David. Inside the Klavern: The Secret History of a Ku Klux Klan of the 1920s. Southern Illinois University Press, 1999. Print.

Hurston, Zora Neale. Dust Tracks on a Road: An Autobiography. London: Virago, 1986. Print.

Johnson, Charles S. Growing Up in the Black Belt: Negro Youth in the Rural South. 1941. With an introduction by St. Clair Drake. New York: Schocken Books, 1967. Print.

Kovacik, Charles and John Winberry. South Carolina: A Geography. Boulder, Colo.: Westview Press, 1987. Print.

Leusse, Valerie Faser. “Fannie Flagg's Birmingham.” Interview with Fannie Flagg. Southern Living. July 12, 2013. http://www.southernliving.com/travel/south-central/fannie-flagg date of access: 10 July, 2016.

Levenstein, Harvey. The Paradox of Plenty: A Social History of Eating in Modern America. New York and Oxford: Oxford UP, 1993. Print.

Lindenfeld, Laura. “Women Who Eat Too Much: Femininity and Food in Fried Green Tomatoes.” From Betty Crocker to Feminist Food Studies: Critical Perspectives on Women and Food. Ed. Arlene Voski Avakian and Barbara Haber. Amherst: University of Massachusetts Press, 2005. 221–245. Print.

Madison, Soyini. Critical Ethnography: Method, Ethics, and Performance. Thousand Oaks, CA: Sage, 2005. Print.

Oldenburg, Ray. The Great Good Place: Cafés, Coffee Shops, Bookstores, Bars, Hair Salons, and Other Hangouts at the Heart of a Community. New York: Marlowe & Company, 1999. Print.

Pegram, Thomas R. One Hundred Percent American: The Rebirth and Decline of the Ku Klux Klan in the 1920s. Chicago: Ivan R. Dee, 2011. Print.

Piacentino, Edward. “Ku Klux Klan.” Companion to Southern Literature. Ed. Joseph M. Flora and Lucinda H. MacKethan. Baton Rouge: Louisiana State University, 2002. 410–412. Print.

Reed, John Shelton. Kicking Back: Further Dispatches From the South. Columbia: University of Missouri Press, 1995. Print.

Ring, Natalie J. “Jim Crow.” The Jim Crow Encyclopedia. 2 vols. Ed. Nikki L. M. Brown and Barry M. Stentiford, Westport, Connecticut: Greenwood Press, 2008. 416–419. Print.

Ritterhouse, Jennifer. Growing up Jim Crow. How Black and White Southern Children Learned Race. Chapel Hill: The University of North Carolina Press, 2006. Print.

Warner, Andrew. Savage Barbecue: Race, Culture, and the Invention of America’s First Food. Athens: University of Georgia Press, 2008. Print.

Whitaker, Jan. “Domesticating the Restaurant: Marketing the Anglo-American Home.” From Betty Crocker to Feminist Food Studies: Critical Perspectives on Women and Food. Ed. Arlene Voski Avakian and Barbara Haber. Amherst: University of Massachusetts Press, 2005. 89–105. Print.

Opublikowane
2019-10-23
Dział
Artykuły