Foodsaving — Towards Social Responsibility?

Keywords: food; food safety; food security; social responsibility

Abstract

The main problem related to food production is that food is produced for profit rather than to meet the food needs of the population. Food waste takes place during the entire production process, from the moment it was created, in distribution, and then by intermediaries in stores, warehouses, and finally by the target recipients — in restaurants and homes. At each step, food can become waste. There are many market and technological solutions that can reduce the problem of food waste. However, these are technological solutions that do not contribute to changing the producers’ and recipients’ approach to food. They do not provide an answer to the question of why a farmer decides to leave food on the field instead of selling or distributing it in cases of production surpluses. The answer to these problems may be an attempt to change human mentality, striving towards social responsibility. The main question that will be posed here is whether the only solution to the problem of food waste is changing the human mentality. Does foodsaving equal social responsibility?

References

Chainey, Ross. “Which Countries Waste the Most Food?” World Economic Forum, August 13, 2015. Accessed August 3, 2018. https://www.weforum.org/agenda/2015/08/which-countries-waste-the-most-food.

Danielewicz, Marta, and Mikołaj Woźniak. “Nie wyrzucaj jedzenia po Wielkanocy! Oddaj je do jadłodajni.” Głos Wielkopolski, April 15, 2017. https://plus.gloswielkopolski.pl/wiadomosci/a/nie-wyrzucaj-jedzenia-po-wielkanocy-oddaj-je-do-jadlodajni,11989303.

Filek, Janina. Wprowadzenie do etyki biznesu. Kraków: Wydawnictwo AE w Krakowie, 2004.

Galek, Magdalena. “Wyrzucasz jedzenie? Wybróbuj Foodsharing!” Aleteia, October 30, 2016. https://pl.aleteia.org/2016/10/30/wyrzucasz-jedzenie-wyprobuj-foodsharing.

Kaczmarczyk, Marcin. “Foodsharing – pomysł z Niemiec rozwija się nad Wisłą.” Newsweek, March 12, 2017. http://www.newsweek.pl/polska/foodsharing,artykuly,406657,1.html.

Kasprzak, Łukasz. “Feed Them Up. Warszawscy studenci przekazują nadwyżki żywności na cele charytatywne.” naszemiasto.pl, March 10, 2016. Accessed August 14, 2018. http://warszawa.naszemiasto.pl/artykul/feed-them-up-warszawscy-studenci-przekazuja-nadwyzki,3671332,artgal,t,id,tm.html.

Klimczak, Konrad. “Śródmiejska Jadłodzielnia – stop marnowaniu żywności.” Miasto Stołeczne Warszawa, June 15, 2018. http://www.um.warszawa.pl/aktualnosci/r-dmiejska-jad-odzielnia-stop-marnowaniu-ywno-ci.

Konieczek, Martyna. “Salami za złotówkę, śmietana za 50 gr. Sprzedaż przeterminowanej żywności na jednym z bazarów w Warszawie.” naszemiasto.pl, August 20, 2018. http://warszawa.naszemiasto.pl/artykul/salami-za-zlotowke-smietana-za-50-gr-sprzedaz,4762461,artgal,t,id,tm.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=dzieje-sie-warszawa&utm_campaign=salami.

Leichman, Abigail Klein. “The top 12 ways Israel is feeding the world.” Israel21c, May 21, 2019. Accessed August 12, 2018. https://www.israel21c.org/the-top-12-ways-israel-feeds-the-world.

Lipinski, Brian. “What’s Food Loss and Waste Got to Do with Sustainable Development? A Lot, Actually.” World Resources Institute, September 23, 2015. Accessed August 3, 208. https://www.wri.org/blog/2015/09/what-s-food-loss-and-waste-got-do-sustainable-development-lot-actually.

Nestle. Creating Nestlé’s shared value in Poland. 2008–2011 Report. Accessed August 10, 2018. www.nestle.pl/asset-library/documents/raport_csv_nestle_2008_2011.pdf.

Polish Agency for Enterprise Development. Ocena stanu wdrażania standardów społecznej odpowiedzialności biznesu. Raport. Warsaw: PARP, 2011. Accessed August 10, 2018. https://www.parp.gov.pl/index.php/component/publications/publication/583.

Polski Komitet Normalizacyjny. Polska Norma PN-ISO 26000:2012. Wytyczne dotyczące społecznej odpowiedzialności, 16. Warsaw: PKN, 2012.

Porter, Michael E., and Mark R. Kramer. “Tworzenie wartości dla biznesu i społeczeństwa.” Harvard Business Review Poland 99 (May 2011). https://www.hbrp.pl/a/tworzenie-wartosci-dla-biznesu-i-spoleczenstwa/VOxyDLJV.

Responsible Business Forum. “Społeczna odpowiedzialność biznesu.” Accessed August 5, 2018. http://odpowiedzialnybiznes.pl/hasla-encyklopedii/spoleczna-odpowiedzialnosc-biznesu.

Responsible Business Forum. Raport. Odpowiedzialny Biznes w Polsce w 2002 roku. Warsaw 2003. Accessed August 4, 2018. http://odpowiedzialnybiznes.pl/wp-content/uploads/2014/02/raport_2002.pdf.

Rok, Bolesław. Odpowiedzialny biznes w nieodpowiedzialnym świecie. Warsaw: Akademia Rozwoju Filantropii w Polsce. Forum Odpowiedzialnego Biznesu, 2004.

Rostek, Anna, and Tomasz Zalega. “Freeganizm − trend czy styl życia?” Handel Wewnętrzny, no. 5 (2015): 262–79.

Visser, Wayne. “CSR 2.0. Ewolucja i rewolucja społecznej odpowiedzialności biznesu.” Translated by Marcin Grzybek. Forum Odpowiedzialnego Biznesu, December 27, 2011. Accessed August 10, 2018. http://odpowiedzialnybiznes.pl/artykuly/csr-2-0-ewolucja-i-rewolucja-spolecznej-odpowiedzialnosci-biznesu.

Wittet, Alanna. “12 Ways the Tech Industry is Hacking Food Waste.” Foodtank, August 2017. https://foodtank.com/news/2017/08/food-waste-technologies.

Zalega, Tomasz. “Freeganizm − nowy trend konsumencki w zachowaniach nabywczych miejskich gospodarstw domowych w Polsce w okresie kryzysu (wyniki badań).” Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie 16, no. 1 (2013): 101.

Załęski, Paweł S. Neoliberalizm i społeczeństwo obywatelskie, 7–24. Toruń: Wydawnictwo UMK, 2012.

Żet. “Przeciwko marnowaniu żywności. Nadwyżki z hipermarketu w Raciborzu trafią do TĘCZY.” Nowiny.pl, September 7, 2016. Accessed August 10, 2018. https://www.nowiny.pl/rudyszwald/120706-przeciwko-marnowaniu-zywnosci-nadwyzki-z-hipermarketu-w-raciborzu -trafia-do-teczy.html.

Published
2020-05-25
Section
Articles