Foodsaving — Towards Social Responsibility?
Abstrakt
Foodsaving – w stronę społecznej odpowiedzialności?
Głównym problemem związanym z produkcją żywności jest to, że żywność jest produkowana dla zysku, a nie dla zaspokojenia potrzeb żywieniowych ludności. Odpady żywnościowe mają miejsce podczas całego procesu produkcyjnego, od momentu powstania, podczas dystrybucji, a następnie przez pośredników w sklepach, magazynach, a wreszcie u odbiorców docelowych – w restauracjach i domach. Na każdym etapie żywność może stać się odpadem. Istnieje wiele rozwiązań rynkowych i technologicznych, które mogą zmniejszyć problem marnotrawstwa żywności. Są to jednak rozwiązania technologiczne, które nie przyczyniają się do zmiany podejścia producentów i odbiorców do żywności. Nie dają one odpowiedzi na pytanie, dlaczego rolnik decyduje się pozostawić żywność na polu, zamiast sprzedawać lub dystrybuować ją w przypadku nadwyżek produkcyjnych. Odpowiedzią na te problemy może być próba zmiany ludzkiej mentalności, dążenie do społecznej odpowiedzialności. Głównym pytaniem, która zostanie tu postawione, jest to, czy jedynym rozwiązaniem problemu marnotrawienia żywności jest zmiana ludzkiej mentalności? Czy foodsaving jest równoznaczne z odpowiedzialnością społeczną?
Bibliografia
Chainey, Ross. “Which Countries Waste the Most Food?” World Economic Forum, August 13, 2015. Accessed August 3, 2018. https://www.weforum.org/agenda/2015/08/which-countries-waste-the-most-food.
Danielewicz, Marta, and Mikołaj Woźniak. “Nie wyrzucaj jedzenia po Wielkanocy! Oddaj je do jadłodajni.” Głos Wielkopolski, April 15, 2017. https://plus.gloswielkopolski.pl/wiadomosci/a/nie-wyrzucaj-jedzenia-po-wielkanocy-oddaj-je-do-jadlodajni,11989303.
Filek, Janina. Wprowadzenie do etyki biznesu. Kraków: Wydawnictwo AE w Krakowie, 2004.
Galek, Magdalena. “Wyrzucasz jedzenie? Wybróbuj Foodsharing!” Aleteia, October 30, 2016. https://pl.aleteia.org/2016/10/30/wyrzucasz-jedzenie-wyprobuj-foodsharing.
Kaczmarczyk, Marcin. “Foodsharing – pomysł z Niemiec rozwija się nad Wisłą.” Newsweek, March 12, 2017. http://www.newsweek.pl/polska/foodsharing,artykuly,406657,1.html.
Kasprzak, Łukasz. “Feed Them Up. Warszawscy studenci przekazują nadwyżki żywności na cele charytatywne.” naszemiasto.pl, March 10, 2016. Accessed August 14, 2018. http://warszawa.naszemiasto.pl/artykul/feed-them-up-warszawscy-studenci-przekazuja-nadwyzki,3671332,artgal,t,id,tm.html.
Klimczak, Konrad. “Śródmiejska Jadłodzielnia – stop marnowaniu żywności.” Miasto Stołeczne Warszawa, June 15, 2018. http://www.um.warszawa.pl/aktualnosci/r-dmiejska-jad-odzielnia-stop-marnowaniu-ywno-ci.
Konieczek, Martyna. “Salami za złotówkę, śmietana za 50 gr. Sprzedaż przeterminowanej żywności na jednym z bazarów w Warszawie.” naszemiasto.pl, August 20, 2018. http://warszawa.naszemiasto.pl/artykul/salami-za-zlotowke-smietana-za-50-gr-sprzedaz,4762461,artgal,t,id,tm.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=dzieje-sie-warszawa&utm_campaign=salami.
Leichman, Abigail Klein. “The top 12 ways Israel is feeding the world.” Israel21c, May 21, 2019. Accessed August 12, 2018. https://www.israel21c.org/the-top-12-ways-israel-feeds-the-world.
Lipinski, Brian. “What’s Food Loss and Waste Got to Do with Sustainable Development? A Lot, Actually.” World Resources Institute, September 23, 2015. Accessed August 3, 208. https://www.wri.org/blog/2015/09/what-s-food-loss-and-waste-got-do-sustainable-development-lot-actually.
Nestle. Creating Nestlé’s shared value in Poland. 2008–2011 Report. Accessed August 10, 2018. www.nestle.pl/asset-library/documents/raport_csv_nestle_2008_2011.pdf.
Polish Agency for Enterprise Development. Ocena stanu wdrażania standardów społecznej odpowiedzialności biznesu. Raport. Warsaw: PARP, 2011. Accessed August 10, 2018. https://www.parp.gov.pl/index.php/component/publications/publication/583.
Polski Komitet Normalizacyjny. Polska Norma PN-ISO 26000:2012. Wytyczne dotyczące społecznej odpowiedzialności, 16. Warsaw: PKN, 2012.
Porter, Michael E., and Mark R. Kramer. “Tworzenie wartości dla biznesu i społeczeństwa.” Harvard Business Review Poland 99 (May 2011). https://www.hbrp.pl/a/tworzenie-wartosci-dla-biznesu-i-spoleczenstwa/VOxyDLJV.
Responsible Business Forum. “Społeczna odpowiedzialność biznesu.” Accessed August 5, 2018. http://odpowiedzialnybiznes.pl/hasla-encyklopedii/spoleczna-odpowiedzialnosc-biznesu.
Responsible Business Forum. Raport. Odpowiedzialny Biznes w Polsce w 2002 roku. Warsaw 2003. Accessed August 4, 2018. http://odpowiedzialnybiznes.pl/wp-content/uploads/2014/02/raport_2002.pdf.
Rok, Bolesław. Odpowiedzialny biznes w nieodpowiedzialnym świecie. Warsaw: Akademia Rozwoju Filantropii w Polsce. Forum Odpowiedzialnego Biznesu, 2004.
Rostek, Anna, and Tomasz Zalega. “Freeganizm − trend czy styl życia?” Handel Wewnętrzny, no. 5 (2015): 262–79.
Visser, Wayne. “CSR 2.0. Ewolucja i rewolucja społecznej odpowiedzialności biznesu.” Translated by Marcin Grzybek. Forum Odpowiedzialnego Biznesu, December 27, 2011. Accessed August 10, 2018. http://odpowiedzialnybiznes.pl/artykuly/csr-2-0-ewolucja-i-rewolucja-spolecznej-odpowiedzialnosci-biznesu.
Wittet, Alanna. “12 Ways the Tech Industry is Hacking Food Waste.” Foodtank, August 2017. https://foodtank.com/news/2017/08/food-waste-technologies.
Zalega, Tomasz. “Freeganizm − nowy trend konsumencki w zachowaniach nabywczych miejskich gospodarstw domowych w Polsce w okresie kryzysu (wyniki badań).” Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie 16, no. 1 (2013): 101.
Załęski, Paweł S. Neoliberalizm i społeczeństwo obywatelskie, 7–24. Toruń: Wydawnictwo UMK, 2012.
Żet. “Przeciwko marnowaniu żywności. Nadwyżki z hipermarketu w Raciborzu trafią do TĘCZY.” Nowiny.pl, September 7, 2016. Accessed August 10, 2018. https://www.nowiny.pl/rudyszwald/120706-przeciwko-marnowaniu-zywnosci-nadwyzki-z-hipermarketu-w-raciborzu -trafia-do-teczy.html.
Copyright (c) 2019 Roczniki Nauk Społecznych
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.