Changes of Basic Conditionings and Tasks of Agricultural Cooperatives In Poland

  • Maria Zuba University of Life Sciences in Lublin
  • Jan Zuba The John Paul II Catholic University of Lublin, Faculty of Social Science
Keywords: agricultural cooperative; conditionings; tasks

Abstract

Through its social dimension and its economic efficiency, the cooperative form of business is a particularly important link in the process of the development of the rural areas in Poland. Cooperatives use their technical and social infrastructure for the propagation of the economic, organizational, technical and social advancement. Similarly to the interwar period, the agricultural cooperative movement may contribute substantially to the development of the Polish rural areas. As cooperatives have to compete on contemporary market, their functioning had to change to match the requirements of a regular business process, with a suitably organized process of production and effective marketing. Conditions in which cooperatives work nowadays changed. That is why the functioning of cooperatives cannot be based mainly on ideological grounds, but it should be defined in terms of highly effective business operation. First of all, legal and economic conditions give grounds to the model of the entrepreneurial cooperative, based on economic and commercial practices. This article contains a presentation of the changes of basic conditionings and tasks of collective farms in Poland, with reference to the historical development of this form of cooperative movement.

References

Boczar K.: Spółdzielczość. Problematyka społeczna i ekonomiczna, Warszawa: PWE 1986.

Boczar K., Szelążek T., Wala F.: Spółdzielczość wiejska w okresie przełomu, Warszawa: Fundacja im. Friedricha Eberta w Polsce 1993.

Brodziński M.G.: Dylematy rozwoju spółdzielczości w Polsce, Warszawa: Fundacja Rozwój SGGW 1999.

Brodziński M.G.: Spółdzielczość obsługująca wieś i rolnictwo w okresie przekształceń ustrojowych, Warszawa: KRS 2005.

Brodziński M.G.: Spółdzielnie, zarządy, członkowie, Warszawa: ALMAMER 2007.

Brzozowski B.: Spółdzielczość wiejska w aktywizacji środowisk lokalnych na tle jej współczesnych problemów, Kraków: AR 2005.

Brzozowski B.: Spółdzielczość wiejska. Wybrane zagadnienia, Kraków: AR w Krakowie 2003.

Cholewa M.: Produkcja, koszty i dochody z wybranych produktów rolniczych w latach 2009-2010, Warszawa: IERiGŻ-PIB 2011.

Dmochowska H., Dyka S., Wąsowicz S.: Spółdzielczość polska w latach 1988-1991, Warszawa: Spółdzielczy Instytut Badawczy 1993.

Dyka S., Grzegorzewski P.: Zarządzanie spółdzielnią, Warszawa: Difin 2000.

Encyklopedia agrobiznesu, red. A. Woś, Warszawa: Fundacja Innowacja 1998.

Kapusta F.: Agrobiznes, Warszawa: Difin 2008.

Kleer J.: Spółdzielczość, w: Encyklopedia biznesu, t. II, red. W. Pomykało, Warszawa: Fundacja Innowacja 1995, s. 875-876.

Mierzwa D.: Miejsce spółdzielczości w systemie społeczno-gospodarczym Polski iszanse jej rozwoju, (Prace Naukowe AE we Wrocławiu), t. II, Wrocław 2006.

Mierzwa D.: W poszukiwaniu nowego modelu spółdzielczości rolniczej, Wrocław: Wydawnictwo AR 2005.

Piekara A.: Samorządność, samorząd, rozwój, Warszawa: UW, Centrum Studiów Samorządu Terytorialnego i Rozwoju Lokalnego 2000.

Pudełkiewicz E.: Spółdzielczość wiejska w gospodarce rynkowej (kierunki odbudowy i dylematy rozwoju), w: Spółdzielczość rolnicza w gospodarce rynkowej. Doświadczenia i przyszłość, red. E. Pudełkiewicz, Z.T. Wierzbicki, Warszawa: Spółdzielczy Instytut Badawczy 1993.

Strużycki M.: Spółdzielczość w gospodarce rynkowej – dylematy transformacji, „Rocznik Spółdzielczego Instytutu Badawczego” 1991, nr 7, s. 10.

Wodzicki M.: Spółdzielnie szansą rynku żywności, „AgroTrendy” 2008, nr 24, s. 19.

Wojciechowski S.: Ruch spółdzielczy, Warszawa 1930.

Woś A.: Podstawy agrobiznesu, Warszawa: Wydawnictwo Wyższej Szkoły Businessu iAdministracji 1996.

Zuba M.: Uwarunkowania rentowności i bezpieczeństwa finansowego spółdzielni mleczarskich w Polsce, Praca doktorska, 2009.

Published
2020-03-05
Section
ARTICLES